Burger Wujud 2000 Tahun Sebelum Kemunculan McDonald's


Burger Wujud 2000 Tahun Sebelum Kemunculan McDonald's | Tahukah anda bahawa makanan burger dan sosej tela lama wujud sebagai hidangan popular masyarakat Yunani purba kira-kira 2,000 tahun sebelum kemunculan kedai makanan segera seperti McDonald's, Burger King, A&W dan KFC? 

Malah terdapat senaskhah buku resipi Yunani purba berjudul Apicius dari tahun 4 Masihi yang menunjukkan cara menyediakan satu hidangan bernama 'Isicia Omentata' yang tidak ubah seperti burger patty di zaman moden. Resipi yang berusia 1,500 tahun ini dikatakan menggunakan lada hitam, daging kisar, wain, sos ikan, ketumbar, lemak membran haiwan dan kacang pain dalam adunan.


Konsep pusat makanan segera seperti yang kita kenali sekarang ini juga diperkenalkan oleh kaum Romawi kepada masyarakat Britain di zaman kegemilangan empayar Rom. Pusat makanan segera ini yang dikenali sebagai thermopolia merupakan tempat yang sering dikunjungi golongan penduduk bandar yang sibuk bekerja di Britain pada zaman itu.


Tentang YunFila

YunFila.com ialah blog milik Ayuni Rafilah, seorang blogger dari Malaysia. Blog ini meliputi pelbagai topik, dari fesyen dan gaya hidup hingga kembara dan teknologi. Ia juga mengandungi ulasan, artikel, dan pengalaman peribadi daripada Ayuni serta penyumbang lain.

1 Komen:

Recent Posts

KOMEN TERBARU

Facebook Page

PENAFIAN: Seluruh penulisan yang dikongsi melalui blog ini merupakan penyampaian peribadi milik penulis yang telah ditapis mengikut garis panduan Akta Hasutan 1949, Akta Jenayah Komputer 1997 serta Akta Komunikasi dan Multimedia 1998. Semua pendapat bertulis dalam blog ini merupakan pendapat peribadi semata-mata dan tidak mewakili mana-mana pertubuhan, syarikat, jenama dan parti politik.

Powered by Blogger.